pühapäev, 7. veebruar 2016

JÄNKUD HARKU LOODUSRAJAL

Kolmapäeval, 3.veebruaril trotsisid Jänkud õues valitsevat koerailma ja võtsid ette metsaretke Harku metsa loodusrajale. Tegelikult oli metsa all lund päris talviselt ja pisut vihma tibutav ilm ei häirinudki :)
See metsaseiklus meil juba pikalt ette planeeritud - tegemist oli  RMK looduskeskuse poolt korraldatud talveprogrammiga.


Metsaseikluse käigus saime uurida erinevate loomade jälgi. Giidil olid kaasas ka pildid, neilt nägime, millised jäljed meie tuntumatel metsloomadel on. Leidsime metskitse ja rebase jäljed. Olid ka hundijäljele sarnased jäljed, aga meie giidi arvates kuulusid need arvatavasti ikka koerale.
Jänes oli ka oma jäljed jätnud - pabulate kujul :)
Meie giid näitas, kuidas kuusepuu vanust määrata. Kuuseke, mida uurisime, oli okste kasvamise ringe lugedes 8-aastane. Praegu oli see kuusepuu veel meie lastest lühem, aga juba mõne aasta pärast on ta juba lastest pikem :)
Samuti leidsid lapsed keset talve metsast seene ja ka puuseene. Meile tutvustati ka mustikavarsi ja pohli. Põhiline erinevus oli selles, et mustikavarred on talvel lehtedeta, aga pohlavartel on lehed küljes. Jõudsime oma matkaga rabani ja käisime mitme lauka juures.



Kuusekest mõõtmas...

Päris raba piiril...










Loomajälgedest pilte vaatamas...



















Need jäljed oli ilmselt siia jätnud rebane... :)












Veel väärtuslikke leide :)






jänesepabulad...
ja
lume alt väljasulanud seenekene ning puuseen...




Lastele jäi giidi jutust meelde, et metsa tuleb hoida ja mets peab maha jääma sellisena, nagu oli meie metsa tulles...
Seetõttu üritasid lapsed taastada ka metsast leitud lumemeest, kes kogemata kombel uppi vajus :)






Pisut vettinud seltskond bussis, tagasiteel lasteaeda :)














Jänkude ühispilt Harku metsa ääres, koos giidiga