pühapäev, 26. oktoober 2014

JÄNKUD VALMISTASID ISE TÄRKLIST:)

Oktoobri eelviimasel nädalal oli koolilastel koolivaheaeg ja meil lasteaias samal ajal mängude nädal.
Lasteaias sel perioodil tavapäraseid õppetegevusi ei toimu ja on rohkem aega vabalt valitud mängude jaoks...

Mõni aeg tagasi, siis kui uurisime lähemalt põllusaadusi, olime lastega kokku leppinud, et mängude nädalal proovime ise kartulist jahu ehk tärklist valmistada.



Päris kindlad me ei olnud, kas asi õnnestub, aga otsustasime katsetada:)

Esmalt riivisime toored kartulid...









Riivimistöö käigus juhtus ka äpardusi...

 Üllatuslikult krõmpsutasid lapsed tooreid kartuleid väga meelsasti ka süüa:)

Kui riivimistöö tehtud, siis tõstsime kogu riivitud kraami sõelale...











 
Et mahl kiiremini välja nõrguks, aitasid lapsed lusikavajutustega kaasa:)



















Kartulimahla panime kausiga sooja radika peale...
Juba mõne tunni pärast nägime, et kausi põhja on heledam "pudi" vajunud...













Valasime ettevaatlikult kartulimahla vähemaks ja panime kausi jälle radika peale:)



Õhtupoolikul oli tulemus selline - enamus mahlast oli aurustunud ning kausi põhjas oli tärklise moodi "asja" juba näha:)




Järgmisel hommikul polnud vedelikku kausis enam üldse:) Kausi põhjas olev kuiv pudi oli üsna tükiline, seetõttu asusime seda lusikatega peenemaks "uhmerdama"...



















Lapsed katsusid - kas krudiseb nagu poetärkliski?
Krudises küll!







Võrreldes poetärklisega oli meie poolt valmistatu küll võrdlemisi hall, aga kuna näiteks tumedast jahust tehtud küpsetised on tervislikumad, siis on ehk seda ka meie tärklis:)